Jak wprowadzić do diety więcej witamin i minerałów?

Obecnie jednym z najbardziej poważnych problemów dietetycznych jest zbyt niska podaż witamin i minerałów w diecie. Co prawda spożywamy dzisiaj znacznie więcej kalorii niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu, jednak nasza dieta jest z reguły bogata w bardzo przetworzoną, niezdrową żywność. Efektem są liczne niedobory witamin, na skutek których mogą pojawiać się poważne choroby. Jak to zmienić?

Podstawowym elementem, o który należy zadbać, jest wprowadzenie do diety żywności, która zawiera dużo witamin i minerałów. Każdego dnia należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców – to właśnie one stanowią najbardziej wartościowe dla człowieka pożywienie. Oprócz tego należy codziennie spożywać źródła witamin z grupy B – kasza, ciemne pieczywo czy orzechy. Warto również pamiętać o aminokwasach – już trzy jajka lub porcja ciecierzycy mogą zaspokoić zapotrzebowanie na większość aminokwasów. Jest to szczególnie istotne dla osób, które ćwiczą.

Osoby, które cierpią na duże niedobory i nie odżywiają się zdrowo, mogą również sięgnąć po witaminy. Najlepszym wyborem będą oczywiście witaminy naturalnego pochodzenia. Weganie i wegetarianie powinni suplementować witaminę B12. Witaminy dla kobiet przygotowywane są w taki sposób, aby jak najlepiej zaspokajały zapotrzebowanie pań. Na szczególną uwagę zasługują witaminy dla kobiet w ciąży – w tym szczególnym okresie organizm wymaga dodatkowego wsparcia.

Bardzo ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy suplementami, takimi jak witaminy dla kobiet, a dietą bogatą w owoce i warzywa – bo właśnie witaminy naturalnego pochodzenia są najlepiej przyswajane przez organizm.